RÖNESANS DÖNEMI ESERLERINI BIR DE YAPAY ZEKANIN GÖZÜNDEN GÖRELIM
Hangi sıfatlarla tanımlasam bilemediğim, gururumuz Refik Anadol’un yeni çalışmasını sizlere duyurmak istiyorum dostlarım.
Öncelikle kendisini ve başarılarını anmalıyım.
Refik Anadol yeni nesil medya sanatçısı,teknoloji mimarı, tasarımcı ve yönetmen (daha da uzatılabilirdi belki de) olarak içinde bulunduğumuz çağın sanat temsilcilerinden bana kalırsa.
“Microsoft Research En İyi Vizyon Ödülü”, “Alman Tasarım Ödülü”, “UCLA Sanat + Mimarlık Moss Ödülü”, “Lorenzo il Magnifico Yeni Medya Sanatı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”, “SEGD Küresel Tasarım Ödülü”, “Google’ın Sanatçılar ve Makine Zekası Sanatçı Kalıcı Ödülü” ve “University of California Institute Sanatta Araştırma Ödülü’nü” almış olan Refik Bey 21. yüzyılın Leonardo da Vinci’si olarak yorumlanıyor. Bu başarılı ve güzel insanın aldığı ödülleri duymadan geçmeyelim istedim.
Refik Anadol
Anadol, farklı veri setlerini kullanarak bilgisayarların gözünden dünyayı ve bu verileri görselleştirmeler haline getiriyor ve sonucunda büyüleyici sanat çalışmaları ortaya çıkıyor. Dijital sanat döneminin belki de en iddialı çalışmalarını başarılı bir veri ekibi ve sanat ekibiyle yapay zeka teknolojisini kullanarak gerçekleştiren Refik Bey’in yaptığı her çalışma oldukça ses getirmiş. Çalışmalarında binaları yaşayan bir forma sokarak üstünde yapay zekanın işlediği verilerin görselleştirmelerinin gezindiği şahane formlar yaratarak görülenin ötesinde bir deneyim yaşatıyor.
2014 yılında yaptığı mimaride yaşayan müzik çalışması “Microsoft Araştırma Ödülü” alan ilk sanat projesi olduktan sonra teknoloji devleriyle (Facebook,Twitter, Google) ortak çalışmalar yürütmeye başlayan Refik Bey, 2015 yılında kendi stüdyosunu kurmuş.
Duyurduğu son çalışması “Rönesans Dreams” ile yine verileri yapay zeka ile işleyerek yeni bir sanat yorumu meydana getiren Refik Anadol Studio, Rönesans dönemine ait tüm heykellerin görselleriyle yapay zekayı eğiterek dinamik formda rönesans heykelleri sergiliyor.
Ne yazık ki sergi 31 Ekim’de İtalya’da gerçekleşecek. Pandemi şartlarında oralara yolumuz düşer mi bilemeyiz ama gözlerimiz yollarda …
Refik Bey’in çalışmalarını kendisinden dinlemek isteyenler için harika bir TED konuşması dinleyebilirsiniz: