Herkese merhabalar!
Bu yazımda sizinle mayıs ayı alışverişimi paylayacağım dermişim 😀
Efendim mevzu sanat biliyorsunuz. Ben de mevzu hakkındaki fikirlerimi geliştirmek ya da çoğu zaman temel atmak için kitaplığıma alakalı kitapları eklemeye çalışıyorum. Daha önceki yazılarımda bu kitaplara değindiğim olmuştu. Aslında birçoğunun kaynakçasında da görebilirsiniz. Fırsat buldukça kendilerini baş tacı yapıp sonrasında okunanlar arasına uğurlamaya çalışıyorum. Müsaadenizle bu kitaplar hakkındaki fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Aralarında henüz okumaya fırsat bulamadıklarım da var 🙁 Onlar hakkında da karıştırdığım kadarıyla ve göründüğü kadarıyla izlenimlerimi yazacağım. Zaten okudukça yazılarıma yansımaları düşüyor olacaktır.
- “Resimler Nasıl Okunur? Anlam ve Yöntem Okuma Rehberi” – Liz Rideal

Bu kitabı kesinlikle elimden bırakamadım! Hayatımda ilk defa böyle bir kitap okudum açıkçası. Cilt boyutları standart ölçülerinden biraz farklı, enine doğru daha geniş boydansa biraz kısa bir kitap. Baskı kalitesi harika ve bu kalite içi tamamen görsellerle dolu bir kitap için oldukça önemli bana kalırsa.
Abartmıyorum her kesimden insanın ilgiyle okuyabileceği ya da en azından kurcalayabileceği bir kitap bu!
Resimleri türlerine göre ve kronolojik olarak sıralayıp kendi türü içindeki zamansal değişimini takip etmemizi amaçlamış yazarımız.
Önce tür hakkındaki bilgileri veriyor (portre, natürmort vb.) sonrasında eserleri incelemeye geçiyor. Eserlerin incelemeleri önce tam boy eserin kaliteli bir baskısı ile başlıyor. Bu genelde 2 sayfa bazen de 1 sayfayı kaplayacak şekilde (söz konusu eserin içeriğine göre değişiyor) oluyor. Sonrasında kitapla ilgili en beğendiğim bölüm geliyor. Eseri parçalara ayırarak ve bu parçalara yakınlaştırarak dikkatimizi küçük detaylara çekmeye çalışıyor. Bu detayları görünce önce kafamda bir şeyler canlandı sonrasında yanındaki yönlendirici yazıları okudum. Bu şekilde çok giriş seviyesinde de olsa karşıma çıkan bir resmi dönemine göre ve türüne göre hangi açılardan ele almam gerektiğini öğrenmiş oldum. Okuyunuz, okutturunuz.
Son olarak bu kitaptan edindiğim bilgilerle yazdığım Natürmort yazısını burada bulabilirsiniz!
- “Fotoğraf Üzerine” – Susan Sontag

Bu kitabı tesadüf eseri goodreadste takip ettiğim birinin methiyesi ile gördüm. Hayatımda okuduğum en iyi kitaplardan diyordu. Kesinlikle katılıyorum! Fotoğraf hakkında o kadar sığ bilgilerim ve düşüncelerim vardı ki kitap elime ilk geçtiğinde “Fotoğraf hakkında 240 sayfa ne yazılabilir ki?” diye düşünmüştüm.
Amma ve lakin öyle şeyler yazılırmış ki aklınız durur.
Önceden söylemeliyim ki okuması kolay bir kitap olmadı benim için, çünkü sıfır noktasındaydım. Okurken sık sık internetten bahsedilen fotoğrafları açıp bakmam gerekti ama bu okumayı keyifli kıldı.
Yazarın fotoğraf konusundaki bilgi birikimine, yaptığı araştırmalara ve tespitlere gerçekten hayran kaldım.
Hala okumadıysanız bu kitaptan öğrendiğim sevgili Diane Arbus hakkındaki yazım burada!
- “Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Sanat Fikri” – Susie Hodge

En az 3-4 senedir kitaplığımda duran ama bir türlü fırsat bulamadığım bir kitaptı kendisi. Kaybolan yıllar için çok üzgünüm 🙁
Bana kalırsa bu kitap Sanat 101 in kataloğudur. Kronolojik bir şekilde sebep sonuç ilişkisi ile anlattığı 50 sanat bilgisini her konu için toplamda 4 sayfa olacak şekilde tasarlamış yazar. Hal böyle olunca okumak çok kolay bir hale geliyor. Ufak bir boş vakitte bile fırsat yaratıp 4 sayfa okunabiliyor en güzel tarafı bu olabilir.
Mevzu hakkında zaten yol almış ve bilgilenmiş kişilerin basit bulabileceğini düşünsem de benim için çok güzel ve kapsamlı bir özet oldu. Mağara duvarlarındaki çizimlerden başlayıp yeni medya sanatına kadar arada öğrenmeye değer birçok sanat akımını ve fikrini özetlemiş Susie Hanım.
Japon baskı sanatı Ukiyo-e hakkındaki ilk okumalarım buradandı 😀 Yazısı da burada efendim.
- “İşte Warhol” / “İşte Monet” / “İşte Leonardo da Vinci” – Hep Kitap

Bu 3 kitap elime birkaç gün önce geçti. Dolayısıyla okuma fırsatı henüz bulamadım ama ilk izlenimlerimden bahsetmek istiyorum kısaca.
İşte XX serisi birçok popüler sanatçı için çıkarılmış aslında bakarsanız. Hepsinde de gözüm var 😀 Seriye dair tek beğenmediğim nokta baskıda kullanılan kâğıt seçimi. Bu kâğıdın türüne tam olarak ne deniyor bilmiyorum açıkçası. Sıradan bir kitap kâğıdı gibi değil ancak görsel oranı kitabın yarısı olan bir kitap için daha iyisi de tercih edilebilirmiş bence. Üstüne sıvı bir şey dökülse görsellerin kalitesini kaybedebiliriz ya da aşınmayla birlikte eski görüntü kalitesini koruyamayabilir.
Leonardo Bey’e kafayı cümle alem takmış durumda zaten biliyorsunuz. Aslında temel düzeyde bilgiye sahip olsam da, derli toplu kronolojik şekilde ve eserlerine yansımalarını görsel olarak da takip edebileceğim bir çıktı olmasını istedim elimin altında. Bu amaca göre güzel bir seçim gibi duruyor, zira hayat hikayesinden başlayarak eserlerini de mercek altına almak suretiyle çok tatlı bir kurgu ortaya koymuşlar. Kitabın içinin görsellerle dolu olması okumayı çok daha kolay ve keyifli bir hale getiriyor ama bunun yanında bazı bilgilerin de çizimlerle hikayeleştirildiğini gördüm ve bunu da çok beğendim.
Andy Warhol’a gelecek olursak, bu çılgın adamı deliler gibi merak ediyorum. Hatta bu üçlüden ilk okuyacağım o olacak. Bu kitaplar elbette ki sanatçıları tamamen anlamamızı sağlamayacaktır bunun farkındayım ama beni bir sanatçıyla ya da bir bakış açısıyla tanıştırma ihtimalini seviyorum <3
Son olarak da uzun ömrüne iki binden fazla tablo sığdırmış adeta bir fabrika olan Monet Amcamız var. Lisedeyken Sakıp Sabancı Müzesinde bazı eserlerini görme fırsatım olmuştu. O zamanlardan beri aslında çizgisine aşinayım ama o çizgilerin altında yatan hikayeleri öğrenmeden rahat edemeyeceğim artık. Kitabı elime alıp sayfalarını kurcaladığımda ilk bakışta fırça darbelerini ne kadar karakteristik tuttuğunu ve bunu ömür boyu sürdürdüğünü görebildim bile.
Bu üç kitabı elden geçirdikten sonra serinin kalanındaki kitapları da almayı planlıyorum ama tabii okuduğumda gerçekten memnun kalırsam.
Kitaplığımın minik bir kısmına misafir olduğunuz için teşekkür ederim efendim, hoşça kalın.
Yazı: Aslınur Doğan