ARAZİ SANATI RESSAMI FRANSIZ ARTİST SAYPE İSTANBUL’DA
Saype kim, arazi sanatı ne? Sen ne diyorsun kardeş?
Arazi sanatı (land art) alışmış olduğumuz sanat icra etme ve sergileme platformlarından bambaşka. Sanatçı, tamamen doğayı ve doğadaki nesneleri kullanarak mekanın içinde çalışma yapıyor. Hâl böyle olunca da malzemeler sınırsız oluyor ve de zaman ekseninde değişen bir yapı ortaya çıkıyor. 1960’lardan beri uygulanan arazi sanatı, insanın doğayla olan bütünselliğini vurgulayarak ona zarar vermeden sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Gelelim Saype’e…
Kendisi Forbes dergisi tarafından dünyada sanat ve kültür alanında otuz yaşın altındaki en etkili otuz kişiden biri olarak seçilen ve 2015’ten bu yana çalışmalarına devam eden bir bey.
Asıl işi hemşirelik iken 2012 yılında kafasında insan-toplum-doğa üçlemesine ait sorgulamaların yavaş yavaş çoğalmasıyla birlikte çizim ve grafitiye yönelmiş, drone teknolojisinin gelişmesiyle birlikte çalışmaları için çimleri kanvas olarak kullanabileceği fikri büyümüştür zihninde. Diğer yandan doğada tamamen çözünen ve içeriğindeki su, kömür, kireçtaşı gibi maddelerle %100 organik boya üretmiş, bu şekilde çalışmalarını son derece dikkat çekici ve masum kılmıştır. Bu nedenle Saype, yeni arazi sanatı hareketinin öncüsü olarak görülmektedir.
Çalışmalarıyla biz insanları doğayla olan ilişkimizi sorgulamaya davet eden ve 2015 yılından bu yana 21 arazi resmi ile ses getiren Saype, 2019 yılında Paris’te başlattığı “Beyond Walls” projesi kapsamında İstanbul’a da geldi. Sanatçı, “Beyond Walls” ile sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini yaratmayı amaçlıyor. Zincirin bir halkası da Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Üstün Ergüder Meydanında çizilecek.
Sanatçının tüm çalışmalarını görmek için: https://en.saype-artiste.com/ adresini ziyaret etmenizi öneririm.
Yazı: Aslınur Doğan